Arhiva
Zadnji Komentari

Planinarstvo

Planinarstvo je skup djelatnosti usko i široko vezanih uz samostalno kretanje gorskim i planinskim područjima. Osim usko tehničke definicije, planinarstvo je zapravo životni stil pojedinca koji se samostalno odlučio poštivati određene norme ponašanja u odnosu prema drugim sličnim osobama, okruženju a naročito prema prirodi.

Kada govorimo o prirodi i okruženju, ne govorimo samo o planinama, nacionalnim parkovima, otocima, moru i rijekama već i o vlastitom mikro okruženju, okolišu u urbanim sredinama i radnim mjestima. Biti planinar znači imati jednaki ispravni odnos prema svim aspektima života, poštivati temeljna civilizacijska načela u društvu a iznad svega poštivati život, kako ljudski tako i svih bića i biljaka u prirodi.

Osim nemjerljivih užitaka, planinarstvo donosi i određenu odgovornost prema prirodi i prema ostalim planinarima. Izrazito je zadovoljstvo biti planinar, ne zbog nagrade ugodnog društva, prekrasnih krajolika, svježeg zraka, adrenalinskih događanja i sličnih pratećih pojava, već najviše iz unutrašnjeg mira i osjećaja sjedinjenosti i poštovanja prema prirodi.

Planinarstvo JE sport, ali uglavnom bez natjecateljske borbe, koja je bitno obilježje svakog sporta. Planinarstvo itekako ima SVE elemente sporta, a to su samodisciplina, osjećaj timskog rada, tehnička znanja i potreba za stalnim uvježbavanjem tehnika, naročito u težim oblicima planinarstva, i tjelesno kretanje. Planinarstvo nipošto ne treba pobrkati s izletništvom i redovnim turizmom. Planinarstvo iziskuje određenu obuku, određeno znanje a vremenom i s iskustvom donosi i potrebu za novom edukacijom.

Načelno, planinarstvo se dijeli na pješačenje (trekking), planinarenje (hiking), alpinizam i speleologiju no tu postoje razne poddjelatnosti koje se međusobno isprepeleću poput sportskog, ledenog i slobodnog penjanja, visokogorstva, ekspedicionizma, itd. U nekim susjednim zemljama među planinarstvo uvršten je i brdski biciklizam a u nas na mala vrata, iako ne još službeno, u planinarstvo ulaze discipline poput pustolovnih brdskih utrka (kod nas pogrešno zvanih trekking utrka) i canyoninga pa čak i neke vodene djelatnosti. Djelatnosti koje su zakonom definirane kao pustolovno-turističke.

U Hrvatskoj danas postoji gotovo 300 planinarskih društava, klubova i specijalističkih udruga a sve su okupljene pod kapom Hrvatskog planinarskog saveza koji putom svojih komisija brine o putovima, specijalističkim znanjima i normama te nekim od planinarskih objekata u zemlji.

Planinarstvo je zapravo životni stil pojedinca koji se samostalno odlučio poštivati određene norme ponašanja u odnosu prema drugim sličnim osobama, okruženju a naročito prema prirodi.

[ + ]